Terbaru 23 May 2013: Untuk maklumat terkini mengenai Surbo dalam bahasa Melayu di www.surbo.net, klik sebarang laman di atas, kemudian pilih Melayu dengan klik pada "Select Language". Setakat ini, hanya laman-laman di atas dari www.surbo.net diperbetulkan dari program terjemahan automatik Google.

Surbo Mesra Alam Sekitar

Surbo dapat mengurangkan pencemaran. Biasanya kereta tanpa Surbo menpunyai kurang kuasa dan pencepatnya perlu lebih tekanan untuk memecut berbanding kereta Surbo, maka lebih bahan api disuntik ke dalam enjin (kerana tekanan suntikan bahan api bergantung tekanan atas pencepat). Tetapi, udara selalu sampai lewat daripada bahan api ketika memecut, sebab bahan api di bawah tekanan pam bahan api manakala udara tidak ditekan. Jadi, ada bahan api yang tidak sepenuhnya dibakar dikeluarkan ekzos. Ini mungkin jelaga dari kereta diesel, atau pencemaran petrol tidak dapat dilihat tetapi boleh dihidu jika anda dengan tingkap terbuka ikut kereta yang dipecut tiba-tiba, terutamanya kereta automatik. Walaupun begitu, Surbo akan beri bantuan, kerana ia dapat tarik udara lebih cepat melalui pembersih udara lalu tekan udara tersebut kepada enjin supaya udara tidak begitu lewat berbanding suntikan bahan api. Ini maksud selain mengurangkan pencemaran, Surbo pun menjimatkan bahan api kerana kemampatan udara lebih tinggi dalam enjin disebabkan Surbo memberi lagi kuasa, maka pencepat tidak perlu ditekan sebanyak tanpa Surbo.

Ujian Pencemaran: Laporan ini berdasarkan udara ekzos yang melalui enjin petrol Peugeot 405 1.6 diuji pada 10 FEB 2004 di Vicom Inspection Centre di Singapura. HC (hidrokarbon yang tidak sepenuhnya dibakar) dikurangkan Surbo dari 55 ppm (satu bahagian dari sejuta) kepada 52 ppm {HC dikurangkan (55-52)/55=5.45%}. CO (karbon monoksida beracun) dikurangkan dari 1.7% kepada 0.8% (atau (1.7-0.8)/1.7=52.9%), dan CO2 (karbon dioksida yang terlibat pemanasan global) dikurangkan dari 5% kepada 3% (atau (5-3)/5=40%).

Bagaimana CO dan CO2 dikurangkan begini? Kerana Surbo sudah tarikkan lebih udara, maka ada lebih oksigen untuk membakar CO yang tidak dibakar sepenuhnya kepada CO2 yang stabil, dan dengan suntikan bahan api yang kurang berbanding kereta tanpa Surbo, memang kurang CO2 boleh dibuatkan dari pembakaran, ikuti formula tindak balas kimia.

Laporan dari Malaysia--Surbo mengurangkan 75% dari CO2 dikeluarkan kereta lumba Proton Satria GTi 1.8 tanpa penukar bermangkin (catalytic converter)--dari 1000 g/km kepada 250 g/km. (ketika kereta baru dengan penukar bermangkin: 227 g/km menurut CAR Magazine dari UK)
Ini bermakna-
i. Surbo dapat membersihkan ekzos, hampir-hampir seperti penukar bermangkin.
ii. Kalau penukar bermangkin ada, gas ekzos akan lebih bersih.
iii. Penukar bermangkin yang kurang menyekatkan dan lebih berkuasa dan murah boleh dipasang dengan penggunaan Surbo, jika terus dapatkan emisi (takat pencemaran) yang asli.

2. Dengan penjimatan bahan api, Surbo boleh bantu pengabadian sumber tenaga jika terpakai secara luas, kerana sumber bahan api terhad. Jika tidak, mungkin kita mesti menukar secara banyak bahan yang boleh dimakan kepada minyak bahan api, dan ini boleh mengakibatkan kelaparan di negara miskin.

3. Kita boleh mengelakkan baziran kerana tidak perlu membeli kereta baru atau lebih berkuasa ataupun dengan lebih sesaran (yang guna lebih bahan api serta mengeluarkan lebih CO2) untuk dapatkan kuasa enjin yang lebih tinggi, jika ada Surbo. Tidak perlu pun untuk membaiki engin untuk dapatkan kemampatan enjin yang tinggi, kerana kesan Surbo seperti meningkatkan nisbah mampatan enjin. Ubahsuaian lain yang mahal pun tidak diperlu.

Seluruh dunia mengambil berat tentang pemanasan global khasnya kesan CO2, jadi sila memberitahu kawan anda tentang Surbo, ataupun orang berkuasa jika kenal.

Menurut Wikipedia:

Ramalan saintis menunjukkan peningkatan 7.0 meter paras laut, kawasan rendah seperti Kuala Muda (Kedah) dan Kelantan akan ditenggelami air. Keadaan monsun akan bertukar sama sekali kerana kita akan menerima lebih banyak hujan sewaktu monsun timur laut, yang bermakna lebih banyak kejadian banjir.

Kesedaran rakyat Malaysia dan amnya masyarakat dunia sukar ditingkatkan. Hanya 3 /10 rakyat Malaysia yang prihatin kepada isu-isu alam sekitar. Kejadian Tsunami 2004 dan banjir besar di Johor adalah pengajaran terbaik .Mendidik bukanlah untuk membuat mereka cemas tetapi meminta mereka bertindak secara betul dan tepat.

Tentang Sebarang (cepat balas) Emel Kami! HQ Surbo Kembali