Untuk memulakan, klik tetingkap atas dan menatal ke atasnya (Stage atau Peringkat 1). Tekan PageDown untuk membawa diri ke Peringkat 2, dan sekali lagi ke Peringkat 3. Bagi 3-peringkat animasi yang licin, menyesuaikan zoom skrin supaya 2 kali PageDown membawa anda ke bawah. Ini menunjukkan kepada anda bagaimana untuk mendapatkan kuasa maksimum rpm dengan menekan pemecut hanya separuh jalan di besar, dan juga mempunyai penggunaan dan pelepasan bahan api yang lebih rendah.

Warna-warna yang menunjukkan arah perjalanan udara
1. Hitam- penapis udara
2. Merah- Surbo
3. Kelabu- paip udara utama
4. Pendikit (pembukaan dilaraskan melalui pemecut, yang ditunjukkan oleh garis nipis di bawah penapis hitam)
5. Merah jambu-Manifold (yang mengedarkan udara ke silinder-silinder)
6. Kawasan Kuning adalah gelung udara yang mendinginkan minyak enjin . Penafas hilir L (ditunjukkan pada Peringkat 2) membenarkan udara panas disedut kepada manifold, manakala penafas hulu U memberi udara sejuk kepada enjin. Kerana mesti tiada kebocoran udara, pengukur minyak enjin dan penutup minyak enjin perlu ditutup ketat. Meter Putih adalah tekanan udara diukur yang menunjukkan ketumpatan udara di kawasan merah jambu.
7. Emas- pengawal tekanan bahan api juga menerima isyarat udara yang sama melalui tiub vakum hitam.
8. Meter biru adalah meter rpm, yang menunjukkan kelajuan enjin.

Peringkat 1, 2 dan 3:

Peringkat 1: Udara ditarik oleh enjin pada P1 berhampiran tekanan di luar (tekanan atmosfera udara). Ia mampu mengalir terus melalui pusat dan 4 penjuru Surbo (udara mengalir ke kawasan tekanan paling rendah). Nota: enjin tanpa bantuan menarik badan kereta pada peringkat ini.

Peringkat 2: P3 tekanan balik dihasilkan kerana silinder perlahan (enjin telah mendapat tekanan ini kerana ia dibina semula dari sana). Pendikit ditutup berbanding Peringkat 1, dan aliran udara di penjuru mengelakkan P3 yang lebih tinggi dan belok ke bawah 4 bilah silang secara melengkung. Mereka terus mengambil perlindungan daripada P3 dengan mengalir di bawah bilah dan memerah daripada pin tajam di hujung bilah sebagai jet bersilang untuk membentuk vorteks kelajuan tinggi. Jet dan vorteks bersama-sama meningkatkan tekanan keluar Surbo untuk perlawanan P3 kerana mereka berada dalam ruang yang sama. Pada peringkat kedua ini, badan kereta menolak enjin dalam pulangan (enjin brek). Ini memindahkan tenaga kinetik badan kereta yang bergerak kepada tenaga yang berpotensi. (jenis enjin brek semula ini juga digunakan dalam KERS dan kenderaan hibrid semasa brek untuk menyimpan tenaga kinetik untuk kegunaan kemudian).

Peringkat 3: pendikit dibuka lebih sedikit berbanding dengan Peringkat 2. Ingat bahawa enjin telah mendapat P3 kerana ia merupakan tekanan ke belakang, dan oleh itu enjin berjalan dengan serta-merta pada tekanan ini semasa pecutan. Tetapi tekanan P3 adalah lebih tinggi daripada udara atmosfera pada P1 yang datang melalui penapis. Jadi udara yang masuk masih perlu mengelakkan P3 yang lebih tinggi (pada depan) dengan pergi di bawah pin (pratetap pada P2 antara P1 dan P3). Oleh itu, terus jet dan tekanan dikekalkan. Ini menyebabkan mampatan udara yang lebih tinggi dan kuasa enjin tambahan. Ingat juga bahawa enjin juga menyerap tolakan dari badan kereta semasa Peringkat 2, dan kini tenaga itu yang berpotensi dikeluarkan sebagai kuasa enjin. Oleh itu Sistem Surbo itu sebenarnya adalah sistem maklum balas tenaga mekanikal besar-besaran. Dengan pengalaman, anda boleh menolak kereta anda dengan daya brek enjin ini dari bawah 2000 rpm bersama-sama dengan tekanan Surbo.

Nota: berulang mengepam sedikit (membuka dan menutup pendikit sekitar setengah cm) pada pemecut selepas pengaktifan terus meningkatkan tekanan udara yang dihasilkan dengan tekanan keblakang semakin tinggi yang Surbo harus lawan. Kaedah ini amat berguna untuk kenderaan automatik, dengan beberapa mengepam sedikit selepas berlepas cepat untuk mencapai rpm lebih tinggi.

Soalan: bagaimana vorteks akan lalu pendikit dan semua selekoh ke enjin? Jawapan: Ia tidak akan! Berputar akan berakhir beberapa inci selepas vorteks. Di mana ia berakhir, akan ada aliran ketumpatan tinggi, pada tekanan P3 . Ia adalah P3 ke belakang yang membentuk pusaran, dan bukan sebaliknya.

Nota:

P3 (tekanan belakang enjin)> pelbagai P2 (tekanan pratetap pin Surbo)> P1 (berhampiran tekanan atmosfera udara masuk), dan udara mesti mengalir ke kawasan tekanan rendah. Itulah sebabnya dalam Peringkat 1, aliran udara pergi terus sahaja (dan mengelakkan kawasan di bawah bilah yang ditetapkan lebih tinggi pada P2). Apabila P3 terbentuk, aliran terus belok di bawah bilah apabila P3 menjadi lebih tinggi daripada P2. Kerana pin bilah tajam, keluaran pin adalah jet kelajuan tinggi. Ia seperti membahagikan nombor dengan sifar ... anda mendapat sejumlah besar). 4 muncung yang melintasi hasil vorteks kelajuan tinggi, yang tekan udara.

Bagi Dwi Surbo , satu Surbo yang lain (hulu) boleh dipasang sebelum Surbo (hilir) dalam gambar rajah. Semasa Peringkat 1, udara mengalir lurus merentasi kedua-dua Surbos kerana mereka adalah sejajar (anda boleh melihat terus melalui kedua-dua Surbo). Semasa Peringkat 2, Surbo hilir(lebih dekat enjin) ditekan tekanan keblakang dan aliran silang berlaku, tetapi Surbo hulu masih mempunyai aliran lurus. Semasa Peringkat 3 apabila enjin dipercepatkan, terdapat sedutan yang tiba-tiba antara dua Surbo. Udara ini bukan sahaja diseret menaiki pin Surbo hulu dengan kekerasan, aliran silang dalaman Surbo hilir juga cenderung untuk menjadikan udara menaiki pin Surbo hulu. Corak aliran yg berputar keluar dari Surbo hulu juga merupakan cara yang paling cepat mengisi vakum antara dua Surbo. Surbo hulu pratekan udara sebelum ia sampai ke Surbo hilir di mana mampatan berlaku lagi. Inilah sebabnya mengapa Surbo mempunyai tork lebih daripada Surbo tunggal.

Penting bahawa dua Surbo rapat bersama-sama dalam 1.25 inci dalam garis lurus dan tidak ada sebarang di antara. Jika ruang tidak mencukupi, maka kedua-duanya boleh dipasang sebelum penapis dalam garis lurus. Kerana tekanan yang asal dijana ke belakang oleh silinder-silinder, pasang Surbo sebelum penapis tidak mengapa. Walaupun kereta dinamometer diuji kita mempunyai dua Surbo sebelum penapis, keputusan adalah positif. Satu analisis tekanan penurunan juga akan menunjukkan sebelum-penapis dan selepas penapis sistem Surbo akan sama. Ini kerana udara dalam senario selepas penapis juga mempunyai tekanan turunan sebelum sampai Surbo.

Bagi kenderaan turbo berkuasa, Peringkat 3 boleh datang secara automatik tanpa menekan pemecut lagi. Pengecas turbo, digulung oleh tekanan ekzos meningkat disebabkan oleh aliran jisim yang lebih tinggi daripada Surbo, menarik udara seolah-olah pemecut ditekan. Jadi ia adalah agak menyeronokkan bermain dengan Surbo pada kenderaan berkuasa turbo. Hanya mempercepatkan, dan tahan pemecut untuk mendapatkan kelajuan.

Untuk keluar dari frame ini untuk pergi ke muka surat lain laman web ini, sila tekan butang "back" pada pelayar anda.